Pierniczkowa tradycja


Przygotowanie piernikówW ubiegłym tygodniu Natalia Głódź IIae i Alicja Nierod IIbc wraz z pedagogiem szkolnym upiekły stos świątecznych pierniczków. Pieniądze z ich sprzedaży, w kwocie 151 zł, zostały przekazane na potrzeby szkolnego wolontariatu oraz na rzecz schroniska dla zwierząt w ramach projektu „Podaj łapę”.

Poniżej przedstawiamy przepis na „nasze” pierniczki.

 

 

Produkty:

2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z miodem. Dodać kolejno cukier, sodę, przyprawę do piernika, masło i jajka. Po wyrobieniu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Foremkami wycinać pierniczki. Piec 15 min w 180 st.
Smacznego!

 

pedagog szkolny
Krystyna Możejko-Andryszczyk

 

Zespół Szkół w Sokółce
ul. Mickiewicza 11

tel: 857112529
fax: 857112574
sekretariat: sekretariat@liceumsokolka.pl
dyrektor: dyrektor@liceumsokolka.pl
Inspektor Ochrony Danych: iod@liceumsokolka.pl