Pierniczkowa tradycja
W ubiegłym tygodniu Natalia Głódź IIae i Alicja Nierod IIbc wraz z pedagogiem szkolnym upiekły stos świątecznych pierniczków. Pieniądze z ich sprzedaży, w kwocie 151 zł, zostały przekazane na potrzeby szkolnego wolontariatu oraz na rzecz schroniska dla zwierząt w ramach projektu „Podaj łapę”.
Poniżej przedstawiamy przepis na „nasze” pierniczki.
Produkty:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z miodem. Dodać kolejno cukier, sodę, przyprawę do piernika, masło i jajka. Po wyrobieniu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Foremkami wycinać pierniczki. Piec 15 min w 180 st.
Smacznego!
pedagog szkolny
Krystyna Możejko-Andryszczyk